Informatie
Home > NL > Informatie > Jeugdvoetbal

Achterhoekse toernooien na twee jaar pauze met volle kracht vooruit

Twee jaar lang kregen de Achterhoekse toernooien een noodgedwongen pauze opgelegd door het Coronavirus, dat de hele wereld zo goed als lam legde. Nu bijna alle maatregelen afgeschaald zijn, gaan de organisaties in Groenlo, Ruurlo, Terborg, Zieuwent en Zutphen weer met volle kracht aan de slag om daar verder te gaan waar ze in 2019 geëindigd zijn: het organiseren van een fantastisch jeugdtoernooi.

Geen enkele regio in Nederland kent zoveel toptoernooien in een klein gebied als de Achterhoek. FC Zutphen kon in augustus vorig jaar alweer een beetje proeven aan dat gevoel. Zij hielden hun O13-toernooi op één zaterdag, maar zowel clubs als organisatie waren blij weer te kunnen voetballen. Na de tweede lockdown van afgelopen winter, de verschillende vaccinaties en de mildere vormen van het Covid-virus lijkt het Achterhoekse toernooiseizoen weer in volle glorie te kunnen losbarsten.

Vooruitkijken is het devies bij de organisaties van de vijf Achterhoekse toernooien, die al jaren aan de weg timmeren. In Terborg wordt komend jaar het internationale toernooi voor spelers onder 19 jaar voor de 41e keer gehouden en is daarmee het oudste internationale toernooi in de regio. Ook het Karel Stegeman toernooi in Ruurlo kent al een lange traditie. Vanaf 1985 wordt op sportpark ’t Rikkelder een internationaal toernooi georganiseerd, waarbij de spelers van O19 bijna allemaal bij gastgezinnen verblijven. Het Marveld Tournament, dat ieder jaar op de velden van Grol wordt gehouden is één van de meest toonaangevende toernooien. In 1990 begon men met slechts één buitenlandse ploeg, maar inmiddels is het niet meer weg te denken van de internationale toernooikalender voor spelers onder de 15 jaar. In Zieuwent en Zutphen komt de jongste voetbaljeugd hun kunsten vertonen. Op het Seesing Tournament, net als in Ruurlo traditioneel tijdens de Pinksterdagen, komen de talentjes van onder de 12 jaar aan bod, terwijl in augustus in Zutphen dezelfde categorie gaat spelen, maar dan behoren ze tot de onder 13. In Zieuwent wordt het toernooi al sinds 2003 georganiseerd, terwijl FC Zutphen gastheer werd van het toernooi in 2016. Daarvoor was voetbalvereniging Vorden jarenlang de gastheer van deze leeftijdsgroep.

De nationale en internationale topclubs komen graag naar de Achterhoek voor deze aansprekende toernooien, omdat ze intussen weten dat de organisatie goed in elkaar steekt, dat de gastvrijheid bijzonder hoog is, de accommodaties er prachtig bij liggen en de Achterhoekse gemoedelijkheid ervoor zorgt dat het ieder jaar wederom een voetbalfeest wordt of het nu in Groenlo, Terborg, Ruurlo, Zieuwent of Zutphen wordt gehouden.

Toernooikalender 2022

Terborg toernooi
27-28-29 mei 2022
Deelnemers: Palmeiras (Brazilië), Fluminense (Brazilië), FC Midtjylland (Denemarken), Borussia Mönchengladbach (Duitsland), KRC Genk (België), Tottenham Hotspur (Engeland) Vitesse, De Graafschap (beiden Nederland).

Karel Stegeman toernooi Ruurlo
4-5-6 juni 2022
Deelnemers: KV Mechelen (België), Fluminense FC (Brazilië), AC Horsens (Denemarken), Aalborg BK (Denemarken), RTS Widzew Lódz (Polen), Kalmar FF (Zweden), Halmstads BK (Zweden), Grasshopper Club Zürich (Zwitserland), De Graafschap, Vitesse, sc Heerenveen, vv Ruurlo O21 (allen Nederland).

Seesing Tournament Zieuwent
4-5 juni 2022
Deelnemers: RSC Anderlecht (België), Club Brugge (België), Borussia Dortmund (Duitsland), Bayer Leverkusen (Duitsland), Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, De Graafschap en RKZVC (allen Nederland)

Marveld Tournament – Groenlo
10-11-12 juni 2022
Deelnemers: FC Barcelona (Spanje), Manchester United (Engeland), Bayer 04 Leverkusen (Duitsland), Odense BK (Denemarken), Slavia Praag (Tsjechië), Red Bull Bragantino (Brazilië), Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Twente/Heracles, Grol (allen Nederland).

SallandElectronics Tournament – Zutphen
19-20-21 augustus 2022
Deelnemers (tot nu toe): Club Brugge (België), Bayer 04 Leverkusen (Duitsland), Feyenoord, PSV en FC Zutphen (allen Nederland).