Nieuws
Home > NL > Nieuws > Actueel

Jan Wuytens wil met kampioen KRC Genk ook op Terborg Toernooi hoge ogen gooien

Met KRC Genk debuteert er tijdens de 41e editie van het Terborg Toernooi niet zomaar een ploeg. De O18-ploeg van Genk werd namelijk onlangs overtuigend kampioen van België en enkele talentvolle spelers kloppen al op de deur van het eerste elftal van de viervoudig landskampioen. De Belgische ploeg wordt getraind door Jan Wuytens, die in Nederland uitkwam voor PSV (jeugd), Heracles Almelo, FC Utrecht en AZ, en heeft zin in het toernooi.

Door Niek Jansen

"Heel erg blij met kampioenschap"
 

We spreken Wuytens nog maar net of de trainer begint enthousiast te vertellen over het kampioenschap, dat eind april werd binnengesleept na een 4-1 zege op Club Brugge. “We zijn heel erg blij met het kampioenschap. Ik wist dat we een goede ploeg hebben, maar de titel is een knappe prestatie omdat deze competitie, met ook andere topclubs uit België, sterk is. Dat is gewoon topniveau en we zijn erin geslaagd om op overtuigende wijze kampioen te worden. We hebben veel doelpunten gemaakt en er weinig tegen gekregen. Dat komt door onze manier van spelen waarbij we hoog drukzetten. Het gaat nu natuurlijk vooral om opleiden, maar een kampioenschap is echt een pluspunt voor de ontwikkeling van de spelers“, vertelt Wuytens. Genk werd na 23 van de 24 competitieduels kampioen met een doelsaldo van plus zestig (negentig voor en dertig tegen).

UEFA Youth League
 

Ook in de UEFA Youth League, een toernooi voor O19-teams van clubs die zich hebben gekwalificeerd voor de Champions League en teams die in hun land kampioen zijn geworden van de hoogste jeugdcompetitie, kwam Genk dit seizoen sterk voor de dag. Genk schakelde 1. FC Köln (2-4 en 3-1 winst), MTK Budapest (1-2 en 1-0 winst) en Chelsea (5-1 winst) uit, maar strandde in de achtste finales tegen Liverpool na strafschoppen (5-4). “Samen met Hans Somers (trainer van Genk O21, red.) heb ik die duels gecoacht omdat we met een mix van spelers uit de O18 en O21-ploeg speelden omdat we geen O19-ploeg hebben. De Youth League was een goede ervaring voor onze spelers. Uiteindelijk werden we door Liverpool uitgeschakeld. Dat had niet gehoeven, want we waren veel beter. Het stond 1-1 na de reguliere speeltijd en penalty’s zijn altijd een loterij. De andere ploegen, waaronder Chelsea, versloegen we overtuigend. Dat zegt wel veel over de lichting spelers die we nu hebben”, vervolgt Wuytens.

Veel dynamiek
 

Genk heeft zich dit seizoen dus al laten zien in Europa en wil dat eind mei ook doen op het Terborg Toernooi. “We zullen met een vrij jonge groep komen, want we willen met het oog op komend seizoen alvast kijken hoe we ervoor staan. Daarvoor is een toernooi zoals het Terborg Toernooi heel mooi en leerzaam. De ingezette lijn van dit seizoen willen we ook volgend seizoen doortrekken. We hebben een ploeg die goed op elkaar is ingespeeld en van elkaar precies weet wat kan en waar de sterke punten liggen. Dat vind ik ook een belangrijk punt bij de ontwikkeling: bewust zijn van wat je kunt en op die manier verder ontwikkelen. We hebben veel dynamiek in de ploeg en daar bedoel ik mee: veel verschillende types. Onze backs hebben bijvoorbeeld veel loopvermogen en op het middenveld hebben we veel creativiteit, maar ook verdedigend sterke spelers. Voorin hebben we creatieve jongens die een goede connectie met elkaar hebben en kunnen rouleren qua positie”, zegt Wuytens.

"Direct enthousiast over het Terborg Toernooi"


Toen Wuytens hoorde dat zijn ploeg deel kon nemen aan het Terborg Toernooi, was hij direct enthousiast. “Via de club krijgen we toernooien door waar we aan kunnen deelnemen. We bekijken vervolgens als staf of we instappen of niet. Ik was direct enthousiast over het Terborg Toernooi toen ik hoorde dat het toernooi een mogelijkheid was voor ons. Het Terborg Toernooi is een hoog aangeschreven toernooi en ik heb er in het verleden al goede verhalen over gehoord, dus we dachten: ‘we springen op die trein’. Lekker op het Terborg Toernooi spelen tegen grote ploegen. Daar wilden we graag bij aansluiten.”

Mooie duels voor KRC Genk


Genk neemt het op het toernooi in de Van Egmond-groep op tegen Fluminense, Tottenham Hotspur en De Graafschap. “Dit zijn gewoon superduels voor ons om te spelen. Dit zorgt weer voor een andere prikkel dan wedstrijden in de competitie. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling om tegen ploegen met ander speelstijlen en uit andere culturen te spelen. Fluminense is een uitdagende tegenstander, want we weten dat er in de Zuid-Amerikaanse cultuur met veel dominantie en overtuiging gespeeld wordt. Het wordt overleven in zo’n wedstrijd waarin we de kaas niet van ons brood moeten laten eten en dat is enorm leerzaam. Tottenham Hotspur is een grote, mooie club uit Engeland. Het wordt interessant om te zien. De Graafschap ken ik wat minder goed, maar ik weet wel dat er veel spelers aan het doorbreken zijn en in beeld komen bij het eerste. Dat zegt genoeg. We willen mooie resultaten boeken en doorgroeien. Hoe verder we komen op het toernooi, des te beter, want in de andere poule zitten ook mooie clubs om te treffen.”

Ontwikkeling als trainer


De 36-jarige Wuytens is, na een spelerscarrière in Nederland en ruim tweehonderd Eredivisieduels in de benen, alweer enkele jaren trainer bij de jeugdopleiding van Genk. “Ik ben bij Genk begonnen als trainer van de O15, waarna ik twee jaar assistent-trainer ben geweest van de O18 en nu heb ik er bijna twee seizoenen op zitten als trainer van de O18. Ik ben tevreden over de stappen die ik tot nu toe zet als trainer. Het was heel leerzaam voor mij om te starten bij de O15 en vanuit daar verder te groeien. Als beginnend trainer is het belangrijk om ervaring op te doen en op die manier bagage te creëren. Ik vind hoe meer ervaring, hoe beter. Uiteindelijk is het mijn doel om hoofdtrainer van eerste elftal te worden, maar er komt dan veel op je af en ik wil stap voor stap groeien. Internationale toernooien zoals het Terborg Toernooi helpen daar ook bij”, aldus Wuytens.

(foto's: KRC Genk - jeugd)

Foto-Jan-Wuytens-1.jpeg
Foto-Jan-Wuytens-2.jpeg
Foto-Jan-Wuytens-3.jpeg