Nieuws
Home > NL > Nieuws > Archief

Feyenoord A1-coach Roy Makaay: 'voor ons is het Terborg Toernooi uitermate interessant'

In 526 wedstrijden als prof was hij ruim 256 keer trefzeker. Hij speelde voor Vitesse, CD Tenerife, Deportivo La Coruña, Bayern München, Feyenoord en het Nederlands Elftal. Tegenwoordig is oud-topschutter Roy Mackaay trainer van Feyenoord A1 en neemt hij met zijn talenten deel aan de 35e editie van het Terborg Toernooi.

Roy-Mackaay.jpg

Hoe gaat het met u?

Het gaat goed. Ik heb het als jeugdtrainer prima naar mijn zin bij Feyenoord. Het is inmiddels mijn vierde seizoen. In het eerste seizoen begon ik hier als assistent-trainer en daarna kreeg ik als jeugdtrainer de verantwoordelijkheid van achtereenvolgens Onder 13 (D1), Onder 15 (C1) en nu de Onder 19 (A1). Zo ging het steeds een stapje hoger.

Sinds u uw carrière als profvoetballer heeft beëindigd bent u actief als jeugdtrainer. Hoe bevalt dat? Wat kunt u jonge voetballers bijbrengen?

Het bevalt zeker goed om nog elke dag met voetbal bezig te zijn. Het is leuk om zo dicht op de ontwikkeling van jeugdspelers te zitten die potentie hebben om het betaald voetbal te halen. Nu als jeugdtrainer van de A1 doe ik er alles aan om ze dat laatste stapje in de richting van dat niveau te laten maken. Het gaat dan om de details aangezien er al heel veel aan gedaan is in de afgelopen jaren. Je kunt ze er onder meer van bewust maken wat ze straks te wachten staat, met het doel ze zo compleet mogelijk af te leveren.

In 2002 was Feyenoord de winnaar van het Terborg Toernooi door in de finale Joegoslavië U/19 te verslaan. Hoe schat u de kansen in van de huidige lichting?

Dat gaan we zien. Het is aan het einde van het seizoen altijd de vraag wie er allemaal nog mee gaan. Sommige spelers zijn dan al weg omdat ze bijvoorbeeld internationale verplichtingen hebben of eerder op vakantie moeten, omdat ze na de zomer aansluiten bij Feyenoord 1. Maar er gaat in ieder geval een ploeg mee die sterk genoeg wordt geacht om een goede indruk achter te laten. Voor ons ook uitermate interessant, want de ploeg kan zich zo meten met het niveau van de andere sterke deelnemers.

Waarom zijn de vele (internationale) jeugdtoernooien die georganiseerd worden in Nederland zo belangrijk voor de Nederlandse clubs en de jeugdspelers?

Juist omdat er naast de Nederlandse tegenstanders, die je al kent omdat je er in de competitie tegen gespeeld hebt, ook buitenlandse clubs meedoen. Je krijgt dus niet alleen te maken met andere tegenstanders, maar ook met andere culturen en speelstijlen. Die ervaring is pure winst voor een jeugdspeler.

Heeft u zelf ook vaker jeugdtoernooien in het buitenland gespeeld? En wat is het verschil tussen de toernooien in Nederland en in het buitenland?

In de hoogste jeugdelftallen speel je er niet meer zoveel. Het drukke programma laat dat niet minder toe. Maar voor de jongere elftallen worden nog wel de nodige toernooien georganiseerd. Als jeugdspeler kan ik het mij niet herinneren dat ik veel in het buitenland gezeten heb. Als jeugdtrainer wel een paar keer. Het grootste verschil tussen toernooien in Nederland en in het buitenland zit ‘m hem al heel praktisch in de reis. Soms ben je een paar dagen van huis, dan zit je met z’n allen in een hotel. Je krijgt daar te maken met ander culturen en soms ook andere omstandigheden, zoals het weer. Vaak doen tijdens toernooien in Nederland dezelfde Duitse of Belgische ploegen mee. In het buitenland is dat minder vaak het geval. Dit allemaal zorgt voor een heel andere beleving.

De Feyenoord Academy is vorig jaar voor de vierde keer op rij verkozen tot de beste jeugdopleiding van Nederland. Wat maakt de Feyenoord Academy de beste jeugdopleiding?

Het is meer iets voor andere clubs om hier iets over te zeggen, aangezien zij die stemmen uitbrengen. Maar het zegt natuurlijk wel iets en er spreekt een enorme waardering uit. Ze zien dat er in de afgelopen jaren veel zelfopgeleide jongens zijn doorgebroken bij het eerste elftal. Ik kan zeggen dat we te maken hebben met een stabiele organisatie waarin weinig verloop is. De meeste jeugdtrainers werken hier al voor een langere tijd en dat komt de club alleen maar ten goede.

Wat is uw persoonlijke doelstelling voor de toekomst? Heeft u de ambitie ooit hoofdtrainer te worden van een eerste elftal?

Misschien ooit. Ik richt mij nu vooral op mijn huidige taken als jeugdtrainer van Feyenoord. Ondertussen ben ik ook nog bezig om mijn diploma te halen als Coach Betaald Voetbal. Ik ben nog jong zat, dus we zien het wel wat er in de toekomst gebeurt.

Met dank aan: Samuël Sanches (Feyenoord) / Foto: Feyenoord Media (John de Pater)