Nieuws
Home > NL > Nieuws > Actueel

De Graafschap vol vertrouwen naar Terborg Toernooi: “Wij kunnen ver komen”

De Graafschap is al jarenlang een bekend gezicht op het Terborg Toernooi en de club neemt ook dit jaar weer deel. Het O18-elftal van de Doetinchemse club komt met de nodige talenten naar Terborg, waaronder Anis Yadir. De zeventienjarige middenvelder speelt dit seizoen voornamelijk in het O21-team van De Graafschap, maar speelde ook al mee in enkele oefenduels van het eerste elftal en maakt komend seizoen ook vast deel uit van de selectie van De Graafschap. Yadir wil het Terborg Toernooi echter niet missen. “Dit toernooi is echt een mooie ervaring.”

Door Niek Jansen

Stappen maken in de jeugdopleiding
 

Yadir maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door bij De Graafschap. “Mijn ontwikkeling gaat inderdaad snel. Ik heb een team overgeslagen en heb bij aanvang van dit seizoen direct de overstap gemaakt van de O17 naar de O21. Dat was een grote stap voor mij, maar ik vind dat ik mij goed heb ontwikkeld. Ik kan het hele wedstrijden volhouden, kan het tempo goed aan en steek soms ook boven het niveau uit“, vertelt Yadir, die in 2015 de overstap maakte van Be Quick Zutphen naar de jeugdopleiding van De Graafschap. “Ik ben op mijn tiende naar De Graafschap gekomen en ik ben begonnen in de O12. Ik zat nog op de basisschool en mijn vader bracht en haalde mij vier keer per week. Hij vindt het ook mooi en is trots dat ik nu in het hoogste jeugdteam zit en volgend seizoen bij het eerste elftal kan aansluiten. Dit is alweer mijn achtste seizoen bij de club en ben daar ben ik zelf ook trots op.”

Leerzame oefenduels met eerste
 

De aanvallend ingestelde middenvelder klopt inmiddels al aardig op de deur van het eerste elftal. “Ik speel gewoon hele wedstrijden bij de O21. Bij sommige wedstrijden komen er acht à negen spelers terug van het eerste elftal en dan speel ik nog steeds als twee à drie spelers van de O21. Oefenduels kan ik al meepakken bij het eerste elftal. Meestal speel ik dan als invaller, maar onlangs kon ik in een oefenduel met FC Eindhoven (eind april en 1-3 winst, red.) één helft spelen. Helaas lukte het niet om te scoren ondanks goede kansen, maar mijn spel was goed. Ik vind het hartstikke mooi dat ik die ervaring al op kan doen. Zulke wedstrijden zijn heel leerzaam voor mij. Ik speel dan met én tegen spelers met veel ervaring en dat is een meetpunt voor mij of ik er klaar voor ben of niet. Zelf vind ik dat ik er goed opsta”, zegt Yadir.

Minuten in hogere teams
 

Yadir speelde dit seizoen niet heel veel wedstrijden voor de O18, maar de ploeg is niet onbekend voor de Zutphenaar. “De ‘2004-lichting’ speelt al heel lang samen en in de O16 ging dat bijvoorbeeld heel goed. We zijn heel hecht met elkaar en af en toe doe ik mee met de O18 als ik ze kan helpen. Het voelt dan gewoon vertrouwd en ik merk dan ook niet dat ik terugkom van een hoger team. Het voelt dan gewoon zoals vanouds en het is dan lekker voetballen zonder veel druk. Hoe sterk is de O18? Veel spelers die nog in de O18 mogen spelen pakken nu hun minuten in hogere teams. Basar Önal is al doorgeschoven naar het eerste elftal. Jim van der Logt, Jesper van Riel en ik zitten eigenlijk bij de O21. Bij het Terborg Toernooi komen we weer bij elkaar en dan hebben we een sterk team. Dat belooft veel goeds, dat weet ik zeker”, vervolgt Yadir.

"We gaan ook voor de winst"


De middenvelder verwacht veel van De Graafschap op het Terborg Toernooi en Yadir kijkt ernaar uit. “Het Terborg Toernooi kende ik al, want het is echt een groot toernooi. Ik weet dat Liverpool bij de vorige editie meedeed en nu doen onder andere Tottenham Hotspur en FC Midtjylland mee. Ik weet dat wij ook met een heel goed team komen. We komen niet alleen om tegen dat soort clubs te spelen, maar ook om te winnen. Het Terborg Toernooi is mooi voor de ervaring om tegen zulke tegenstanders te spelen, maar we gaan ook voor de winst.”

"Ik keek naar Tottenham Hotspur op tv"


De Graafschap is in de Van Egmond-groep ingedeeld en treft daar als tegenstanders Fluminense, Tottenham Hotspur en KRC Genk. “We spelen tegen goede clubs. Het is goed voor ons om tegen clubs uit andere culturen en met verschillende speelstijlen te spelen. Als jonge jongen had ik niet gedacht dat ik tegen een club als Tottenham Hotspur zou spelen... Toen keek ik op tv naar Tottenham Hotspur en nu speel ik er zelf tegen, dus dat is wel mooi. We gaan zien of ze kans maken tegen ons”, vervolgt een glimlachende Yadir. “Wij zijn echter echt niet minder dan de andere clubs. Dat weet ik zeker. Wij kunnen ver komen in het toernooi en daar gaan we natuurlijk voor. Wij moeten ervoor zorgen dat de tegenstanders zich aan ons aanpassen. Wij weten hoe goed we kunnen voetballen.”

Dribbels, steekpasses en combinatiespel


Of De Graafschap ver gaat komen op het Terborg Toernooi zal onder meer afhangen van de aanvallende impulsen van Yadir. “Ik ben een ‘nummer 10’. Ik ben gevaarlijk als ik aan de bal en ik moet het hebben van de dribbels, steekpasses en combinatiespel. Ik ben ook veel van de assists en dat wil ik op het Terborg Toernooi laten zien. Scoren doe ik af en toe, alleen mijn scorend vermogen moet beter. Vaak speel ik wel een goede wedstrijd en heb ik mooie dingen gedaan met de bal, maar dan beloon ik mezelf niet met een goal of assist. Het rendement is echter wel belangrijk en daar word je op afgerekend. Zeker een speler zoals ik, die als  aanvallende middenvelder speelt”, legt Yadir uit.

Eerste elftal De Graafschap


Tot slot blikt Yadir vooruit op het komend seizoen, wanneer hij aansluit bij de selectie van het eerste elftal van De Graafschap. “Ik ben blij dat ik de stap naar het eerste elftal mag maken. Ik zal ook vast aansluiten en dat is gewoon top voor mij. Op die manier kan ik rustig wennen en is er weinig druk omdat ik weet: ‘ik zit erbij’. Het kan snel gaan als ik eenmaal bij het eerste ben aangesloten. Kijk naar bijvoorbeeld Önal, die al af en toe is ingevallen en Philip (Brittijn, red.) die regelmatig in de basis staat. Met Philip en Devin (Haen, red.) heb ik vorig seizoen nog samengespeeld, dus hopelijk kan ik komend seizoen ook weer met ze samenspelen. Het kan ook zijn dat ik nog wat langer moet wennen aan het niveau en dat ik meetrain en dan vooral wedstrijden bij de O21 speel. Ik ben daar niet bang voor, want mijn ontwikkeling is belangrijk. Uiteindelijk wil natuurlijk wel een vaste waarde worden, maar ik begin rustig. Ik wil mij laten zien op de trainingen en in oefenduels. De echte druk is er dan nog niet, fouten maken mag, maar ik wil mijn natuurlijk zo snel mogelijk laten zien en van waarde zijn”, aldus Yadir.

(foto's: De Graafschap Media)

Foto-Anis-Yadir-1.jpeg
Foto-Anis-Yadir-2.jpeg
Foto-Anis-Yadir-3.jpeg