Nieuws
Home > NL > Nieuws

‘Fantastisch evenement’ oogst lof: “Geweldig toernooi met mooi deelnemersveld”

“Het Terborg Toernooi is een fantastisch evenement, dat echt leeft in de regio. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook daarbuiten… De organisatie heeft alles goed voor elkaar en het belooft prachtig zomers weer te worden.” Aan het woord is Freek Jansen, voormalig speler van het toernooi, journalist van Voetbal International én bovenal voetballiefhebber.

Door Niels Venus

Mooie herinneringen
Jansen nam in 2000 als speler van De Graafschap A1 zelf deel aan het Terborg Toernooi. “Ik heb er mooie herinneringen  aan overgehouden. Het was heel warm tijdens het toernooi en ik zat samen met een aantal teamgenoten in het eindexamenjaar. Tussen de wedstrijden door zaten we in de studieboeken”, weet Jansen nog. “Toen was het al een geweldig toernooi, met een goede organisatie. Echt een begrip… In Nederland staat het Terborg Toernooi bekend als een prestigieus toernooi. In tegenstelling tot andere toernooien verkoopt het Terborg Toernooi zich vanzelf. In de Achterhoek zijn de afgelopen jaren veel grote spelers geweest. Denk aan Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Maxwell. Hij is in 2000 in Terborg door Ajax gescout en is een van de meest succesvolle spelers ter wereld als het om behaalde prijzen gaat.”

Deelnemersveld: “Leuke mix”
De deelnemers vormen een mooie mix aan verschillende voetbalculturen, zegt Jansen. “De weerstand is hoog en er wordt gespeeld tegen teams die een andere tactiek hanteren of fysiek sterker zijn. Vaak sturen clubs de beste spelers naar het toernooi. Er zijn niet voor niets veel scouts aanwezig om al het voetbaltalent te ontdekken. Ook dit jaar is er een mooi deelnemersveld samengesteld”, oordeelt Jansen. “De Zuid-Afrikaanse spelers van Ajax Cape Town komen naar Europa om ontdekt te worden en hebben een echte overlevingsdrang. Teams uit Brazilië beschikken over technisch begaafde spelers, terwijl de Engelsen fysiek sterk zijn. De Nederlandse ploegen kennen we van goed positiespel en keurig verzorgd voetbal. Er is een leuke mix van clubs dit jaar.”

Vriend Tim Bakens én talent bekijken
Volgens Jansen, naast journalist en ex-speler ook groot liefhebber van de voetbalsport, is het belangrijk om de eerste poulewedstrijd te winnen. “Als je de eerste twee duels verliest, is het lastig om voor de prijzen te spelen. Als ploeg wil je voor het hoogst haalbare gaan”, vertelt Jansen, die waarschijnlijk een dag komt kijken in Terborg. “Ik probeer de vrijdag of zondag te gaan. Tim Bakens, trainer van De Graafschap O19, is een goede vriend van mij. Daarnaast vind ik het altijd leuk om talent in actie te zien.”